S prívalom jari sa začne ozývať celá príroda a dlhšie slnečné dni nás motivujú byť viac fyzicky aktívny, no žiaľ, častokrát na to nemáme dostatok energie. Dôvod? Jarná únava. 

Čo spôsobuje jarnú únavu?

Štúdie ukazujú dva možné dôvody pre jarnú únavu: vonkajšie a vnútorné zmeny. Naše telo vníma akúkoľvek zmenu, vonkajšiu, či vnútornú, ako záťaž pre náš organizmus. Sezónne zmeny týkajúce sa prechodu zo zimy do jari, ako aj časový posun, znižujú našu imunitu a ohrozujú prirodzenú rovnováhu nášho organizmu.

Počas zimných kratších a menej slnečných dní máme menej motivácie sa fyzicky hýbať. Nižší výdaj energie zapríčiňuje nižšiu tvorbu hormónov ako serotonín (hormón znižujúci stres a podporujúci pocit šťastia)* a dopamín (motivačný hormón). Zároveň máme aj vyššiu hladinu kortizolu (stresový hormón). To sú dôvody, pre ktoré sa viacerí z nás koncom zimnej sezóny cítia unavene, demotivovane a bez vitality.

S príchodom jari sú dni dlhšie a slnečnejšie. Dlhšie slnečné dni nás prirodzene motivujú viac sa hýbať a byť aktívnejšími. Zvýšené teploty a vlhkosť vzduchu tiež vyžadujú vyšší výdaj energie. Nehovoriac o tom, že začiatkom jari v našom geografickom pásme zažívame extrémne zmeny počasia. Aby naše telo zvládlo tento výdaj energie, musí zapracovať na posilnení oslabeného obranného mechanizmu zo zimného obdobia. 

Nedostatok energie môže súvisieť aj s chýbajúcimi vitamínmi a minerálmi v tele z nedostatku pestrej stravy počas zimy a hlavne z nedostatku slnečného žiarenia. Vitamíny D, C a magnézium nám  môžu pomôcť v tomto prechodnom období dobiť baterky.

Symptómy jarnej únavy

K typickým symptómom jarnej únavy patrí znížená chuť do jedla, stála únava, ťažkosti so sústredením a koncentráciou, problémy so spánkom, nespavosť, bolesť hlavy, pomalé reflexy a reakcie, nedostatok motivácie, slabá imunita a slabšia pamäť, horšie kritické myslenie, zlá nálada, úzkosť, nízka hladina energie a pomalé trávenie.

Najlepším spôsobom, ako si poradiť s jarnou únavou, je minimalizovať stres a podporiť rovnováhu prirodzených vnútorných procesov.

6 rád, ako zatočiť s jarnou únavou:

1. Dodržiavať pitný režim. Voda pomáha vyplaviť z tela toxíny a zároveň podporuje prirodzené metabolické procesy. Nedostatok tekutín môže spôsobiť bolesti hlavy a únavu.

2. Pestrá strava. Je dôležité mať pravidelný príjem pestrej a vyváženej stravy. Je dobre doplniť do jedálnička čerstvú zeleninu a ovocie, ktoré sú obohatené o vitamín C. Zároveň netreba zabúdať na príjem vitamínov B, ktoré sú dôležité pre nervový systém. Dobrým zdrojom týchto vitamínov sú orechy, semiačka, fazuľa, ryba, špenát alebo aj hliva ustricová, z ktorej sa vyrába neoglucan®️ tinktúra.

3. Pravidelný pohyb. Už len krátka 15 minútová prechádzka dodá telu dôležitý vitamín D. Pravidelný pohyb a dostatok vitamínu D pomáhajú telu dodať energiu. Stredne namáhavý pohyb, ako napríklad jemný beh, dlhšia prechádzka alebo cvičenie jógy a pilates, pomáhajú nielen zvýšiť príval energie, ale zároveň zvyšujú vnútornú energiu a znižujú stres. 

4. Otužovanie. Nie každý má odvahu zaplávať si v studenom jazere. Studená sprcha každé ráno má však nielen osviežujúci efekt, ale zároveň telo prekrví a prirodzene zvýši príval energie. 

5. Magnézium. Ak trpíte zlou náladou alebo únavou, magnézium vám môže pomôcť**. Magnézium pomáha tvorbe melatonínu a seratonínu, dvoch hormónov, ktoré nám dodávajú pocit šťastia. Zároveň pomáha pri premene cukrov z našej stravy na energiu. 

6. Prirodzená podpora imunity s neoglucan®️ tinktúrou.  Sezónne zmeny oslabujú organizmus, a preto je dôležité si udržiavať správne fungujúcu imunitu celoročne. neoglucan®️ tinktúra je tekutý extrakt z hlivy ustricovej, ktorý zreje 6 mesiacov. Hliva ustricová je zdrojom beta-glukánu (60-65 % na sušinu plodníc), uhľohydrátov (50-60 %), proteínov (19-30 %), esenciálnych aminokyselín (okrem tryptofánu), vitamínov (B1, B2, B3, B5, B7, C) a minerálov (Ca, Fe, Mg, P, K, Se, Na, Zn). Pravidelné užívanie tinktúry napomáha prirodzene a správne naštartovať imunitný systém, ktorý chráni telo nielen pred vírusmi a baktériami, ale zároveň pomáha dosiahnuť prirodzenú rovnováhu vnútorných procesov v našom organizme.