Vo všeobecnosti je známe, že keď príde zima a počasie sa ochladí, viac ľudí začne trpieť prechladnutím. Dôvodom je, že v zime sa náš imunitný systém oslabí a vírusy, vrátane rinovírusov spôsobujúcich prechladnutie, sa šíria jednoduchšie a rýchlejšie.

Prečo máme v zime oslabenú imunitu?

Nízke teploty znižujú našu prirodzenú imunitnú obranu. Nórska štúdia vykonaná na 937 mužoch v priemernom veku 19 rokov preukázala, že zníženie vonkajšej teploty a vlhkosti počas doby 3 dní radikálne zvyšuje riziko nákazy rinovírusmi*. Účastníci najčastejšie ochoreli pri teplote pod 0°C. 

Dýchanie studeného a suchého vzduchu spôsobuje, že sa cievy v horných dýchacích cestách zúžia. Zúženie ciev zabraňuje bielym krvinkám, aby sa dostali do nosovej sliznice a zaútočili na patogény. Tým pádom je pre telo ťažšie bojovať proti infekciám, vírusom a baktériam. 

Netreba zanedbať ani fakt, že počas zimných mesiacov trávime menej času na slnku, čím obmedzujeme náš príjem vitamínu D, ktorý je esenciálny pre správne fungovanie imunitného systému. Nedostatok vitamínu D môže spôsobiť nedostatočnú reakciu imunitného systému na patogény, čo zvyšuje riziko nákazy rôznymi baktériami a vírusmi, vrátane rinovírusov. 

Ako posilniť imunitu v zimnom období?

Otužovanie

Počas otužovania sa v krvi zvyšuje hladina cytokínov a bielych krviniek, čo zlepšuje prirodzenú obranyschopnosť imunitného systému. To znamená, že pri pravidelnom otužovaní sa urýchľuje imunitná reakcia voči patogénom, vrátane rinovírusov. 

Dostatok spánku

Keď má naše telo spánkový deficit, bunky bojujúce proti patogénom sú oslabené. Telo negeneruje dostatok protilátok a tým sa zvyšuje šanca ochorenia. Pre zabezpečenie optimálnej funkčnosti nášho imunitného systému je ideálne, aby zdravý dospelý človek mal 7-9 hodín kvalitného spánku. 

Dopĺňanie vitamínov D a C

Vzhľadom na to, že v zimnom období trávime menej času na slnku, náš prirodzený príjem vitamínu D, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie imunity, je obmedzený. Vitamín D je ale možné dopĺňať vhodnými výživovými doplnkami a pestrou stravou ako sú napríklad ryby, vajcia a hríby. 

Netreba zabúdať ani na pravidelné užívanie vitamínu C. Ten prispieva k udržaniu správneho fungovania imunitného systému tým, že stimuluje produkciu a funkciu bielych krviniek. Vitamín C pôsobí aj ako antioxidant a tým pádom chráni bunky pred oxidačným stresom. Tento významný vitamín nájdete aj v kyslej kapuste či v citrusovom ovocí.

Beta-glukány

Beta-glukány su imunomodulátory, ktoré podporujú správne fungovanie imunitného systému. Základ tinktúr neoglucan® tvorí extrakt z hlivy ustricovej, ktorý obsahuje tekutý beta glukán posilňujúci makrofágy. Tie sú prvou obrannou líniou organizmu voči vírusom, baktériám a patogénom. 

Tinktúry neoglucan® pôsobia v oblasti nosohltanu, kde dokážu aktivovať  imunitné bunky na rýchle zničenie patogénov, čo je dôležité pri rýchlej reakcií organizmu proti infekcii. Priaznivé účinky neoglucan® tinktúr potvrdila aj všeobecná lekárka MUDr. Daniela Halmová :

Slizničná imunita v oblasti nosohltanu je kľúčová pre rýchlu reakciu organizmu proti infekcii. neoglucan® rýchlo pôsobí práve tu, ľahko sa užíva, a preto sa nám osvedčil hlavne v akútnom (skorom) štádiu respiračných infekcií, ale aj pri dlhodobej podpore imunity.”