Beta-glukány sú prírodné polysacharidy, ktoré sú považované za jeden z najznámejších prírodných imunostimulátorov. V Japonsku sa od osemdesiatych rokov používajú ako liečivo na podporu imunitného systému.  Keďže ich naše telo nevie samo vyprodukovať, musíme ich prijímať externou formou, napríklad konzumáciou pekárskeho droždia, obilných výrobkov (z jačmeňa, ovsa, raže alebo pšenice), ale aj z medicínskych húb, akou je v našich zemepisných šírkach známa hliva ustricová. 

Ako beta-glukány podporujú imunitu

Beta-glukány sú imunomodulátory. To znamená, že sa zachytia na receptory našich imunitných buniek, čím naštartujú sériu udalostí, ktoré pomáhajú regulovať a zefektívniť náš imunitný systém. Beta-glukány stimulujú makrofágy (imunitné bunky), ktoré pohlcujú patogény (vírusy alebo baktérie) a zároveň signalizujú iným imunitným bunkám, že majú zaútočiť. Makrofágy totiž uvoľnia molekuly cytokíny, ktoré prenášajú dôležité informácie medzi bunkami. Beta-glukány taktiež štartujú lymfocity, ktoré sú súčasťou bielych krviniek a sú prirodzenými zabijakmi vírusov, baktérií. Tie sa na votrelcov naviažu a uvoľnia potrebné chemické látky na ich zničenie.

Keď začnete beta-glukány užívať, trvá približne 3 dni, pokiaľ sa dostanú do celého tela . Preto je dôležité pre dosiahnutie čo najpriaznivejších a najlepších účinkov užívať ich pravidelne.

Čo hovoria klinické štúdie

Ako beta-glukány pomáhajú pri ochoreniach horných dýchacích ciest

U športovcov nadmerná fyzická záťaž častokrát zvýši riziko ochorenia horných dýchacích ciest, ako sú bolesť hrdla, kašeľ, zápaly, alebo infekcie. Podľa štúdie publikovanej v Journal of sports & science medicine, dlhodobé užívanie beta-glukánov pomáha predísť týmto ochoreniam. Štúdia bola zrealizovaná na 75 bežcoch maratónu (35 mužov a 40 žien) vo vekovej kategórii 18-53 rokov. Títo bežci 4 týždne pravidelne užívali 250mg – 500 mg  beta-glukánu. Po mesiaci užívania zaznamenali značný úbytok problémov s dýchacími cestami, lepšie celkové zdravie a lepšiu náladu. 

Ako beta-glukány pomáhajú pri bežných ochoreniach

Vedecká štúdia od známeho českého botanika Václava Vetvičku potvrdila, že dvojtýždňové  užívanie beta-glukánov pomáha znížiť nepriaznivé symptómy chrípkových ochorení. Štúdia taktiež ukázala, že pravidelné užívanie beta-glukánov pomáha nielen znížiť symptómy, ale aj uľahčiť priebeh ochorenia. 

Záver

Beta-glukány sú veľmi efektívne pri budovaní silného imunitného systému a pri znížení nepriaznivých symptómov ochorení. Ako však už bolo spomenuté, je dôležité ich užívať pravidelne a dlhodobo. Jedným zo spôsobov jeho príjmu do organizmu je užívanie napr. 100% extraktu z hlivy ustricovej neoglucan®️ tinktúra, ktorá je prirodzeným a bohatým zdrojom beta-glukánov. Jej špecifikum je aj samotný proces prípravy. Tinktúra zreje 6 mesiacov, čím sa dosiahne synergický účinok všetkých účinných látok hlivy ustricovej, vrátane samotných beta-glukánov.